Freedom

freedom1

Natuurlijk heb ik last van een jetlag en zit nu op maandagmorgen 3.15 uur een laatste bericht aan jullie te schrijven. Eerst heb ik trouwens twee boterhammen met ouwe kaas in mijn buikje gestopt met een lekker vers bakje Spaanse koffie. Nu niet verbaasd zijn dat je de eerste regels zo makkelijk kan lezen en bedenkt dat je misschien het gemauw van Albertje Kretiek Himself wel in één keer begrijpt. Nee lieve mensen ik probeer deze reeks af te sluiten als een beschaafd en redelijk modern persoon met een eigen idee over het leven en laten leven. Mijn verhaaltjes stoppen en Albertje Kretiek Himself gaat weer in de mottenballen zak voor misschien ooit. Je weet het bij ons maar nooit, zo vertellen wij jullie dat we niets meer doen en dan plotseling trekken wij weer een zak met energie open en starten een nieuw doel en zelfs een nieuwe reis. Zolang onze gezondheid het toelaat tenminste.

freedomexit0

Ik begon dit geschrijf met als titel Freedom en daar wil ik wel wat meer over kwijt: Jarenlang, vanaf mijn jeugd dwaalde ik met diversen stromen mee schopte ik zo nu en dan tegen de trapzak en schreeuwde even hard mee met de hardroeptoeters van toen die tijd. Nee, ik ben geen heilig boontje maar iemand die ooit geleerd heeft over rechten en plichten. Kijk ik naar links dan kijk ik ook even naar rechts, zal ik maar schrijven. Vooral nu na een grote reis besef je weer eens te meer wat het is om te leven in Freedom. Staat om te gaan en staan en zelfs andere landen te bezoeken die vol zitten met regels waar een kip de hik van krijgt. Amerika een vooruitstrevend land met ongekende mogelijkheden waar je gewoon naar toe mag als je tenminste aan de regels voldoet. Heb je ooit iets stouts gedaan en daarvoor een straf hebt gehad, wordt je al beperkt om binnen te komen. Eerst een ESTA aanvragen, dat is een soort visum waarin je een hoop gegevens moet bloot leggen van jezelf en zelfs je ouders. Is dat geaccepteerd dan mag je komen en gaan genieten van een heerlijke vakantie zo tussen de kaantjes.

1

Je koffertje gepakt met daarin geen verboden spullen en je komt langs een controlfreak die ze immigrations noemen, die stelt je een paar vragen en neemt je vingerafdrukken en zelfs een foto van je bolletje. Nadat hij of zij je heeft goedgekeurd, mag je nu echt op vakantie in het land met rare dingen, die wij eigenlijk anders noemen. Grote auto´s en brede wegen is het eerste waarmee je in aanraking komt. Alhoewel, eerst kom je wat gezette mensen tegen, zelfs op plaatsen waar je een scharminkel zou verwachten. Ha ha, nee, ik beoordeel nog niemand maar als ik een politieman zie met een omtrek groter dan mijzelf, betwijfel ik het of deze man of vrouw hard achter een vermeende boef kan aanrennen. Ik zou dan na een paar meter mijn pijp aan Maarten geven omdat mijn conditie rennen niet toestaat.

dikje

Enige malen tijdens een ziekenhuis bezoek aan onze internist is ons voorgesteld om op kosten van het Spaanse ziektekosten verzekering iets aan onze maagjes te laten doen. Iets kleinere maagjes zou op de duur gewicht schelen en onze gezondheid verbeteren. Nu ken ik wat mensen die in Nederland dit hebben laten doen en eerlijk is eerlijk, mijn kijk hierop is erg scheef. Genieten van kan je dus vergeten en met muizehapjes zit het buikje snel vol. Ga dan maar eens op vakantie naar Amerika waar alles big is en voor je het weet je een liter cola light op heb of een pot koffie. Freedom betekent ook dat je zelf daar nee op kan zeggen en een groot bord vol eten gewoon kan laten staan of in een hondendoos meenemen voor de volgende eetpartij. Wij hebben samen in goed overleg besloten voorlopig af te zien van deze snijpartij in de buikjes en proberen wat gepaster te eten en eerlijk is eerlijk, het lukt. Niet met kiloos te gelijk maar steeds met een beetje wetend dat er altijd de stok van de internist achter haar bureau zit. Te snel afvallen door gesnij brengt een hoop overdadige huid mee, waardoor gesnij daarin noodzakelijk blijkt gezien mijn ervaring met wat voorbeelden. Nee Albertje blijft liever strak gespannen als los in een hoop vel. Kijk lieve mensen dit is ook Freedom het mogen beslissen over je eigen leven en gewicht.

plat

Overal waar je kijkt en leest is er wel ergens een conflict, is het niet tussen buren, oude vrienden of roeptoeters uit de buurt, onrecht zal altijd blijven bestaan. Beschuldigingen over en weer, jij hebt dit gedaan of jij hebt dat gezegd is een stukje wat al eeuwen bij de mensheid duurt. Zelfs in het dierenrijk zijn voorbeeld ten over hebben jullie wel eens een konijn in een leeuwenkooi zien hupsen? Nou ik kan me zo inbeelden dat de leeuw niet op zijn Die-Eet let en het konijn heerlijk opknauwt. Zo zijn er ook zat mensen die elkaar wel het licht niet gunnen maar bekijk het ook eens van de brede zijde van het leven. Zou jij het konijn of zou je de leeuw willen zijn. Ik persoonlijk het konijn en daarbij de wens uitsprekend dat de leeuw een maag verkleining heeft gehad en alleen maar een bakse slaai mag van zijnes dokter. Freedom laat je vijand de ene dag het konijn zijn en de andere dag beeld je jezelf in dat hij de leeuw is. Probeer jezelf eens te verplaatsen in …………………….. ja, wist ik je gedachte maar.

kenijn

Scheld maar op de mensen die iets van iets willen maken en met handen en voeten gebonden zitten aan regels en wetten. Scheld maar op te dikke mensen die iets te vieren hebben met een Bossche Bol. Scheld maar op de politiek omdat jij het beter weet dan zij. Scheld maar op je vijand als je denkt dat hij of zij jou te dicht nadert. Lieve vrienden, wij hebben weer een reis achter de rug waarbij we kunnen zeggen en schrijven wat we er over beleefden. Freedom, zo mooi om vrij te gaan en te staan en mee te maken hoe een ander iets beleeft. Kijken naar sport, kijken naar een leven en stilstaan bij het eind. Freedom is het mooiste wat mij is overkomen. Genieten na een ellendige tijd waarbij je maatje uit het leven gegrepen wordt en na een verdrietige periode een ander maatje vindt waarmee je weer in Freedom verder mag. Genieten van je kinderen en kleinkinderen waarbij je eigen en stief wegschaaft tot één samengesteld gezin waarbij je tracht om voor alle een vader en moeder te zijn, dat is Freedom.

Lieve mensen, hiermee sluit ik onze vakantie naar de Joe naait et steeds af en hoop dat er ergens in jullie een knopje zit dat je zelf kan bedienen om ondanks wie je bent of wordt, je kan genieten van Freedom in de breedste zin van het woord. Het ga jullie goed en enkele zal ik de komende tijd weer gaan ontmoeten en voor degene die even uit het beeld zijn het gaat jullie goed, kijk eens achterom bedenk eens er zijn rechten en plichten. En wil je roepen over het onrecht en heb je een uitgesproken mening over bepaalde stromingen van het leven bedenk dan…..ook jij leeft in Freedom.

images

Albertje Kretiek Himself vanuit een heel stil Made en die vanaf vandaag weer gewoon in de rol klimt van Albert.

Advertenties

7 gedachten over “Freedom

  1. Wat een prachtig verwoord stuk Albert!! Vrijheid is een groot goed, maar gaat ook gepaard met de plicht om daar verantwoord mee om te gaan en met respect voor anderen die in hun vrijheid keuzes maken die jij misschien anders zou maken.
    Ik sta rechtop te klappen voor je mooie woorden en geef je een welgemeende knuffel!

  2. Wat een geweldig geschreven stuk Albert! Dankjewel! Nog fijne weken in de May gewenst. Het was leuk om met jullie mee te mogen reizen! Lieve groet, Inge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s