Dag 13: Snelweg en Wit Zand

SONY DSC

De duinen van White Sands National Monument bestaan niet, zoals de naam doet vermoeden, uit zand, maar uit puur gypsum (gipskristallen). De duinen beslaan in totaal een oppervlakte van ongeveer 710 km², het is daarmee het grootste gypsumveld ter wereld. Ongeveer 40% daarvan bevindt zich binnen de grenzen van het park, de overige 60% valt onder een gebied dat militair terrein is. 

Het duinenveld ligt geheel in de Tularosa Basin. In de omliggende gebergten komt veel gypsum voor; gedurende miljoenen jaren is er veel gypsum door regen- en smeltwater opgelost en meegevoerd naar dit laag gelegen basin. Van daaruit kon er geen verdere afvloeiïng van het water plaatsvinden. De hete zon en droge wind zorgden er voor dat het water verdampte; de mineralen bleven achter en kristalliseerden, zodat uiteindelijk alleen het pure, witte gypsum overbleef.

De harde wind, vrijwel altijd vanuit het zuidwesten, verplaatste de gipskristallen naar het noordoosten. Daar hebben zich dus de duinen gevormd, waaraan het park haar bekendheid te danken heeft. Het duinenveld verandert ook nu nog steeds, de meest actieve duinen kunnen per jaar ongeveer een meter in noordoostelijke richting opschuiven. Er zijn echter ook stabiele duinen, die nauwelijks meer veranderen.

(Bron: Ontdek-Amerika.nl van Hans en Henriëtte Meulenbroeks):

Dat was dus het doel vandaag. Een van de wensen voor deze reis was eindelijk de staat New Mexico eens bezoeken. Die viel steeds net buiten de boot en juist de Mexiaanse invloeden hier, wilden we graag eens beleven. En wie New Mexico zegt, zegt White Sands. Het was een lange dag rijden en onderweg zagen we grote open vlaktes met allerlei soorten vegetatie en bijna overal lagen mooie bergketens op een stukje afstand. Interstate 10 zullen we niet snel vergeten. We reden hem nu tot Las Cruces en kwamen in 2010 vanaf de oostkant van Florida tot San Antonio in Texas. Bijna cross  country dus! Ik geniet enorm van deze echte desert trip, prachtige natuur, lange eenzame wegen. Het ultieme Amerika-gevoel.

SONY DSC

Ons ontbijt bestond vandaag uit een 6-inch sub egg & bacon bij Subway en in het Love´s tankstation daar namen we twee grote bekers vers gesneden fruit en een pakje vers gebakken koekjes mee als lunch voor onderweg. Eenmaal in de staat New Mexico nam Albert het stuur van mij weer over, nadat ik ook eens twee uurtjes die mooie Denali heb mogen besturen. Albert heeft zich uitgeleefd met het maken van foto´s van vrachtwagens en het klooien met de muziek van onze geweldige Siriusradio.

White Sands ligt naast White Sands Missile Range. In dit onwijs, grote, vlakke gebied worden regelmatig wapens getest en dan worden zowel het park als Highway 70 compleet afgesloten. Of dat ook reden is dat we werden aangehouden bij een US Border Patrol, weten we niet, maar we mochten na een vriendelijke glimlach doorrijden.

White Sands was wijds, wit en best mooi, maar de omweg van vele uren waard? Mmm, nee, leuk om gezien te hebben, meer niet. Maar wel mooi als decor voor een paar superfoto´s van ons met de Denali 🙂

We besluiten de dag met een prima etentje bij Carino´s, het Italiaanse restaurant naast ons hotel, het Fairfields Inn in Alamogordo. Heerlijke pasta gegeten, ook lekker na al die steaks. En het hotel is top of the notch. Schoon, fris, modern en mooi. Wij zijn moe, vroeg naar bedje toe!

O ja, we zijn in een ander tijdzone en hebben nu nog 8 uur verschil met Nederland.

fotocowboy

 

Klik hier voor de foto´s van vandaag.

Advertenties

7 gedachten over “Dag 13: Snelweg en Wit Zand

  1. Oeps, liep een paar dagen acht
    er maar ben weer bij. Dank voor de leuke beschrijvingen. Mooie reis hebben jullie uitgestippeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s