Dag 9: Interstate en Saguaros

Dag 9 - 1

Vanmorgen mocht ik het ontbijt kiezen en ik koos niet zozeer voor het eten, alswel voor het restaurantje. Cracker Barrel heeft een schattige veranda met schommelstoelen, is leuk gedecoreerd en heeft winkeltjes bij elk restaurant. Het is zaterdagochtend en druk, en man, wij voelen ons bijna slank als  we om ons heen kijken. Het is echt geen vooroordeel, al die dikke Amerikanen, laat het weer een waarschuwing zijn ook voor ons om een beetje op te letten. Van schrik nemen we een niet te groot menu en als mijn twee stukjes French Toast met aardbei-citroen erg zoet blijken, laat ik ook nog de helft staan. We doen er uiteindelijk nog de hele dag mee, want net als gisteren slaan we de lunch over.

SONY DSC

SONY DSC

Het is een lange rit naar Tucson, langs de Interstate nummer 8, waar we tot onze verbazing zelfs fietsers op de snelweg zien. We tanken bij Gila Bend, waar we ook koffie halen om mee te nemen en waar ik ook een hele leuke western-portemonnee scoor. We besluiten Organ Pipe Cactus National Monument over te slaan, het is twee uur om en we hebben gewoon geen zin om zo lang te rijden. In plaats daarvan genieten we weer van de geweldige hoeveelheid saguaros langs de weg als we dwars door het Sonoran Desert National Monument rijden, waar ook de struiken aan beide kanten helgeel zijn door de bloei. Prachtig!

SONY DSC

Als we anderhalf uur te vroeg in de buurt van ons hotel aankomen, nemen we de afslag naar Saguaro National Park West, waar we de scenic Bajada Loop Drive rijden. We hebben ons ingelezen over het park op de website Ontdek-Amerika.nl van Hans en Henriette, zoals we zo vaak doen.

DE SAGUARO-CACTUS

De veelarmige saguaro-cactus is het symbool van de staat Arizona. Het is de grootste en een van de langzaamst groeiende van alle cactussoorten. Op een leeftijd van 50 jaar is de cactus nog maar 2 meter hoog. Als hij rond de 75 is, vertakt hij zich voor de eerste keer, hij kan wel 40 ‘armen’ krijgen. De saguaro bereikt zijn volle lengte als hij ongeveer 150 jaar oud is.
Ze kunnen wel 15 meter hoog worden en 200 jaar oud worden. De saguaro groeit voornamelijk is de Sonoran Desert, een van de warmste en droogste gebieden van Amerika. In de zomer wordt het al gauw 40o Celcius, en in de meeste jaren valt er minder dan 30 cm neerslag. Soms is het maanden achtereen droog. De planten en dieren die hier leven, hebben zich aan deze omstandigheden aangepast. Volwassen planten wegen tot 8 ton, vooral omdat ze ontzettend veel water kunnen vasthouden. Het wortelstelsel van een saguaro spreidt zich in alle richtingen tot 30 meter uit, en ligt maar 5 centimeter onder de oppervlakte. Na een regenbui kan de cactus zoveel water opzuigen, dat hij er twee jaar op kan teren. De meest populaire periode om het park te bezoeken, is eind april, mei en juni. Aan de saguaro bloeien dan vele tientallen witte bloemen, die ’s nachts opengaan en die enkele uren na zonsopgang verwelken. Dit herhaalt zich dan gedurende ongeveer vier weken. De zoete nectar in de bloemen trekt veel vliegende dieren aan, die zo voor de bestuiving zorgen. In juni en juli wordt de rode vrucht die aan de saguaro groeit rijp. Ook dit fruit trekt veel dieren aan, zoals coyotes, vossen en eekhoorns. De Tohono O’odham Indianen slaan de vruchten met lange stokken van de cactussen, ze maken er jam, siroop en wijn van. De saguaro biedt onderdak aan insecten, vogels, zoogdieren en reptielen. Spechten en uilen maken gaten in de stam om hun nest te bouwen.De plant dekt de wond af met litteken-weefsel, zodat er permanente holen ontstaan. Deze goed geïsoleerde holen zorgen voor koelte in de zomer, en voor warmte in de winter.

Het is een prachtige rit en omdat de temperaturen vandaag ´maar´ rond de 30 graden zijn, is het allemaal prima te doen. We maken veel foto´s en filmen met de Actioncam door het open dak van de auto. Fun 🙂

Rond 4 uur checken we in bij La Posada Lodge en Casita´s. Tja, wat moeten we ervan zeggen. Vriendelijke ontvangst, door een receptionist die een aardig woordje Nederlands spreekt en het leuk vindt om dat te oefenen, terwijl wij afwisselend Spaans en Engels met hem spreken. We krijgen een casita aan het uiterste eind van het complex, wel rustig maar ook ver van restaurant en zwembad. Morgen kunnen we eventueel verkassen, maar wie weet blijven we gewoon zitten. Het is allemaal wat eenvoudig vergeleken met de strakke luxe van de laatste week, maar ook wel grappig gemaakt. We hebben een ini-mini keukentje, een kleine maar goede douche en een enorm hoog en breed bed. Buiten hebben we onze eigen patio, da´s wel heel leuk. De tuin is prachtig, met veel palmbomen en bloeiende oleanders en een groot gazon. Albert zegt dat er een naar luchtje in de kamer hangt, ik ruik het niet? We zien het morgen verder.

 

We drinken allebei twee Frozen Margaritas bij Gringo, het restauirant en voelen ze goed. Niks gewend! Het eten is prima, Albert eet fajitas met steak en ik een Gringo burger. Met een klein toetje sluiten we af. Het is nog maar half negen in de avond, maar we zijn moe! Morgen maar eens een hele rustige dag inbouwen!

fotocowboyKlik hier voor de foto´s van vandaag.

Advertenties

8 gedachten over “Dag 9: Interstate en Saguaros

  1. Haha Ik moest wel heel hard lachen om dat dikker amerikanen stukje.. I voel mij a top model.

    I love Cracker Barrel. Die hebben we helaas niet heel dicht bij, maar dat geld voor de meeste Goeie restaurants and winkels. Te weinig mensen hier up state.. Wat uiteraard ook een voordeel is.

    Wat een Joekels die cactus.

    Groetjes Petra

  2. Dag vacantie gangers…..Nou zeg wat een prachtige verhalen weer , en dan al die mooie foto’s, zo kunnen we wat mee reizen met jullie…geniet ervan Gr Mia .

  3. wat een geweldige ervaringen doen jullie op en wat fijn om te zien en te lezen dat jullie genieten heerlijk toch.. Geniet nog lekker verder..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s